stat tracker for tumblr
Family Panzió - Parajd | Parajdi sóbánya galéria
Home Locatii Preturi Despre noi Atractii locale Contact

Parajdi sóbánya 
A só minden élolény számára életfontosságú ez különösen érvényes asztmás, allergiás és autoimmun megbetegedésekre. A településnek már akorábban is muködtek sóbányái. A hagyomány szerint eredetileg a mai Deszkásvár-duloben feküdt, melyet az itt talált településnyomok megerosítenek. A Székelyföld lakói 1562-ig szabadon rendelkeztek a sóval, a sóvidéki sót a székely nemzet sójaként is emlegették, de a székelyek sorozatos lázongásai miatt II. János magyar király a székely sóbányákat állami monopóliummá nyilvánította. II. János elrendelte a sóbányák orzését és így jön létre 1564-ben Parajd települése. Az erdélyi fejedelemség korában a székelyek sóbányája, a kamaraispán székhelye a szomszédos Sófalván volt. Parajd települése megszületésétol kezdve még sokáig Sófalva tartozéka, 1669-ben válik ki önálló településként Sófalvából. A Habsburg uralom alatt nyitják meg Parajdon a sóbányákat. A trianoni békeszerzodésig Udvarhely vármegye Parajdi járásához tartozott. A Maros Magyar Autonóm Tartomány felszámolásával 1968-ban Parajdhoz csatolják az addig önálló községként szereplo Sófalvát, így a mai nap Alsó- és Felsosófalva, illetve Békástanya Parajd község része. A földalatti gyógykezelés az 1960-as években kezdodött a Dozsa György bányába, majd 1980-tól az "50"-es szintre helyezték át, a föld alatt 120m mélyen. A bejárattól 1250m hosszú tárón vezet az autóbusz útja a szpeleo- és klimatoterápiás kezelésre alkalmas bányakamrákig. Ezekben a termekben villanyvilágítás és szellozteto berendezés teszi kellemessé az itt eltöltöt idot, ahol szezonban 2500-3000 személy is megfordul. A sókamrák kivannak alakítva, van külön játszótér, ökumenikus kápolna, pihenési lehetoség, biliárdasztalok, asztaliteniszezési lehetoség, büfék, vendéglo és van egy Borpince is. A sóbányában van állandó orvosi felügyelet, naponta többször is résztvehet bárki szakkáder által vezetett gyógytornán, jó a földalatti séta és a fokozatos fizikai megterhelés is. A kezelés, ami egy bizonyos meghatározott ideig való földalatti tartózkodásból és a bánya sóslevegojének a belélegzésébol áll kiválóan alkalmas a légúti megbetege-dések esetében (asztma, bronsitis, sinusitis,szilikózis, allergiák stb). Egy sóbányai terápia a felnottek részére 16-18 nap, a gyerekek részére 10-12 nap.

„ Hogyan muködik maga a terápia?

- A páciens belélegzi a száraz hatóanyagot, amely azonnal eljut a legkisebb hörgocskékbe, illetve az egyéb légjáratokba is. Ott elolvad,. és magához vonzza a szennyezodéseket, amelyeket a beteg késobb felköhög, illetve a véráram metabolikus folyamatai során a szennyezodés elhagyja a szervezetet. A mesterséges aerosol tartalmú gyógyközeg muködési mechanizmusának legfontosabb tényezoje a légzoszervek nyálkahártyájára és a hörgok simaizom szerkezetére kifejtett hatás: megszünteti a gyulladást, helyreállítja a fiziológiai jellemzoket, illetve a légzoszervek mikroflóráját., a patológiai váladék eltávolítása idézi elo a szervezet mikrobiológiai allergénekkel szembeni fokozott védettséget.

Milyen betegségben szenvedoknek javallott az alkalmazása?

- Asztmásoknak, allergiásoknak, szénanátha, krupp, légcsohurut, hörghurut, arcüreggyulladás esetén, légúti gyulladásos betegségek esetén, ekcéma, psoriasis (pikkelysömör) esetén, dohányosoknak, teljesen egészséges városlakóknak preventív, immunerosítésnek, teherbíró képesség fokozónak. „ ( http://www.astronet.hu/test-es-lelek/alternativ-kezelesek/allergia-ellen-sobanya-terapia-32793.html )

Parajdon a sóbánya bejáratatól kb. 150 m –re, június 1 - október 15 között nyitva tart a meleg sós kádfürdo és a szabadtéri sósfürdõ. A sósfürdo, gyógykúra formájában a szervezet egészére hat és mint ilyen: nyugtató, szorongásoldó, izomellazító, gyulladáscsökkentõ, értágító, bor-nyálkahártya fertotlenito, szarurétegoldó, hámositó hatása van, ugyanakkor jó hatása van a porcsérülésekre, visszérre, porckopásra és a nogyógyászati bántalmakra. A kádfürdés idotartama napi 10 percrol, fokozatosan megemelheto napi 30 percre. Az ajánlott vízhomérséklet az elso furdéseknél 36 Celsius fok, majd 2-3 naponként 37-38 fokra emelheto. Egy kúra 10 -14 napi fürdot jelent, megszakítás nélkül.

A bányáról és a fürdorol több informaciót lehet taláni a Parajdi Sóbánya honlapján a http://www.salinapraid.ro/